Hnojení, světlo a CO2

Hnojení, světlo a CO2

Potřebují akvarijní rostliny živiny?

Hnojení, světlo a CO2

V akváriu existuje souvislost mezi správným hnojením rostlin, osvětlením a obsahem CO2 ve vodě. Pouze pokud jsou splněny všechny tyto tři podmínky, mohou vodní rostliny dobře růst. Pokud se však něco vychýlí z rovnováhy, může dojít k výpadkům v přísunu živin a akvárium ovládnou řasy.

Liebigův zákon minima

Jak funguje růst rostlin, lze dobře vysvětlit pomocí Liebigova zákona minima. Stručně shrnuto, tento přírodní zákon vysvětluje, že faktor, kterého je přítomno nejméně, vždy omezuje růst. Pokud tedy máte v akváriu příliš málo CO2, nepomůže Vám, když nad nádrží zavěsíte více světla, rostliny stejně neporostou lépe. Pokud je v akvarijní vodě nedostatek dusičnanů, nepotřebujete systém CO2, ale dobré hnojivo pro akvarijní rostliny. I ten nejvýkonnější systém CO2 je k ničemu, pokud rostliny nemají dostatek světla ... a tak dále.

Pokud se jedná o rostliny, které se potýkají s problémy, bledým zbarvením listů a jaksi rozvrkočeným růstem, měli byste nejprve hledat příčiny a teprve poté přijmout účinná opatření. Samozřejmě můžete také tápat v mlze a doufat v náhodný zásah, ale trocha základních znalostí může být pro Vaši peněženku velkou úlevou.

Dva typy akvárií - zaměření na chov

Zásadně lze rozlišit dva typy akvárií s rostlinami: jednak akvária společenská nebo druhová, v nichž je kladen důraz na chov. Zde si obvykle vystačíte s poměrně necitlivými skromnými rostlinami, mírným hnojením a středním osvětlením. V silněji osídlených a dobře živených nádržích nepotřebujete nutně systém CO2. Pokud je zbytek v pořádku, tj. pokud vhodně hnojíte a světlo není příliš silné, CO2 vydechovaný živočichy, bakteriemi a rostlinami obvykle stačí i pro méně náročné akvarijní rostliny. Rostliny zde rostou správně, vykazují i krásné barvy, ale celkově se v takovém akváriu soustředí pozornost na živočichy - a toho si všimnete.

Přesto zde rostliny samozřejmě také hrají důležitou roli! Spotřebovávají sloučeniny dusíku, které by ve vysokých koncentracích mohly rybám a bezobratlým škodit, a produkují kyslík, který je pro akvarijní živočichy životně důležitý. Kromě toho nabízejí živočichům úkryty a způsob vymezení jejich teritorií a zcela "mimochodem" prospívají i oku pozorovatele. Na osázeném akváriu plném rybiček, šneků, krevetek nebo krabů prostě něco je!

Hnojení

V akváriu se zaměřením na chov můžete použít Dennerle Plant Elixir, univerzální hnojivo pro akvarijní rostliny, které rostlinám dodá stopové prvky, jež by jim jinak chyběly. V případě přímého nedostatku železa (pozná se podle chlorózy listů, tj. bledých listů a světlých špiček výhonů) je vhodné cíleně doplnit železo. Velmi dobře se to daří například s železitým hnojivem E15 FerActiv. Pokud se růst rostlin stále nezrychluje, lze zvážit dodávku V30 Complete bez dusičnanů a fosfátů, které obsahují ještě více živin, jež rostliny potřebují a které ve vodovodní vodě často chybí. S S7 VitaMix od Dennerle můžete optimálně zásobovat i mikroorganismy ve filtru a substrátu, a nejen rostliny. Činnost bakterií v akváriu je nesmírně důležitá, protože zpřístupňují rostlinám mnoho živin, rozkládají znečišťující látky a dělají spoustu dalších užitečných věcí. Sada Perfect Plant System od společnosti Dennerle obsahuje všechna důležitá hnojiva.

Rostliny jako Cryptocorynes nebo Echinodorus, které mají silný kořenový systém, lze velmi dobře zásobovat kořenovým hnojivem. Za tímto účelem zatlačte NutriBalls nebo PowerTabs pinzetou mezi kořeny v substrátu a zajistěte, aby byly silně rostoucí rostliny zásobeny množstvím živin v dostatečném množství! Zejména v nádržích s krevetami je hnojení kořenů velmi dobrou alternativou pro vysoce výživné akvarijní rostliny. Kdy je čas na hnojení kořenů? Když nové výhonky rostou jen váhavě a jsou spíše bledé, měli byste přidat živiny. Pamatujte: vše, co je v půdě, řasám rozhodně neprospívá ... Další bod ve prospěch kořenového hnojení!

Osvětlení

Osvětlení v osázeném společenském nebo druhovém akváriu lze realizovat energeticky úsporným způsobem pomocí zářivek Trocal nebo Trocal LED od společnosti Dennerle. Ve středně hnojeném akváriu bez dodatečného hnojení CO2 by měla být na řídicí jednotce LED nastavena pouze střední intenzita světla nebo by měla být doba svícení omezena na 8-10 hodin. Pokud se řasy přece jen objeví, buď upravte hnojení, nebo osvětlení ještě o něco snižte.

CO2

Pokud chcete přidat CO2, abyste rostlinám dodali sílu a ještě více jim zkrášlili růst, můžete. V takovém případě můžete použít systém bio-CO2 nebo kompletní sadu CO2 s tlakovou lahví. Výhody a nevýhody jednotlivých systémů jsme podrobně vysvětlili v našem článku "CO2 v akváriu." Je naprosto nezbytné sledovat obsah CO2 v akvarijní vodě, aby živočichové neměli problémy s dýcháním. Obsah by neměl překročit 20 mg/l. Průběžný test Dennerle v elegantním skle nebo dlouhodobý test Correct + pH umožňují velmi snadno sledovat obsah CO2 ve vodě. Kompletní systémy CO2 jsou standardně dodávány s dlouhodobým testem.

Dva typy akvárií - zaměření na akvarijní rostliny

Pak tu máme akvárium, kde je důraz jednoznačně kladen na rostliny. Často se jedná o takzvaná holandská akvária s velmi bujnou výsadbou, která v akváriu ztvárňují krajinu nad nebo pod vodou a kromě rostlin využívají i akvarijní dekorace, jako jsou kořeny nebo kameny. Často se zde pěstují velmi náročné rostliny, například s červenými listy nebo se speciálními tvary listů. Rostlinní akvaristé přikládají vzhledu rostlin velký význam, proto se takové akvárium často provozuje takříkajíc na plný plyn.

V rostlinném akváriu nebo v rámci aquascapingu se obvykle používá jen několik funkčních živočichů, kteří udržují omezují případné řasy, nebo malé hejno rybek či skupina krevetek jako barevný šmrnc. Akvária typu aquascaping a jiná akvária s rostlinami nejsou z tohoto důvodu obvykle silně osazena, a živočichové v nich proto neprodukují mnoho makroživin ani CO2.

Hnojení

Vzhledem k tomu, že se zde nekrmí a nechová tolik živočichů, může akvárium, které se zaměřuje na chov rostlin, velmi rychle trpět nedostatkem makroživin dusičnanů, fosforečnanů a draslíku, což se ve společenském nebo druhovém akváriu zpravidla nevyskytuje. Při hnojení byste tedy rozhodně měli dbát na to, abyste měli plnou zásobu. Kompletním hnojivem Scaper's Green pro akvária se silným osvětlením a mnoha rostlinami nic nezkazíte. Lze jej používat jako týdenní nebo denní hnojivo. Kromě toho můžete kořenovým rostlinám samozřejmě podávat například hnojivé tablety nebo Nurtriballs, pokud zjistíte, že poněkud slábnou.

Osvětlení

Osvětlení můžete využít i v akváriu s rostlinami. Dobře zásobené rostliny snesou poměrně hodně světla a pak se dokonale vyvíjejí. Při dostatku světla roste většina akvarijních rostlin velmi statně a kompaktně, což dodává akváriu velmi živý a mohutný vzhled. Délku osvětlení zde lze snadno prodloužit na 10-12 hodin denně, případně i s přestávkou v osvětlení přes poledne, aby rostliny mohly krátce "nabrat dech" a pak se znovu projevit v celé své kráse.

CO2

Žádné rostlinné akvárium se neobejde bez CO2! Pokud je akvárium provozováno na plný výkon se silným světlem a velmi dobrým hnojením, rostliny bezpodmínečně potřebují dobrý přísun oxidu uhličitého. Zde můžete dokonce uvažovat o nastavení hladiny CO2 na 30 mg/l - to je však možné pouze v případě, že v takovém akváriu chováte necitlivé ryby nebo krevety. V opačném případě zůstaňte na bezpečné straně s 20 mg/l.

Přejeme Vám hodně zábavy s Vaším novým akváriem!

Váš Chris Luckhaup