Zřízení akvária

Zřízení akvária

Co potřebujete pro nové akvárium?

Zřízení akvária opravdu není doktorská práce. Pro všechny, kteří si na téma akvaristika opravdu netroufají, máme zde na blogu průvodce krok za krokem. Ukážeme Vám, jak si vytvořit opravdu skvělé akvárium.

Vhodné akvárium

S velkým akváriem Dennerle Nano Cube jste na správné straně. Krásný tvar se zaoblenými rohy v přední části se opravdu hodí do každé místnosti a nádrž s délkou hrany 38 x 38 x 43 cm už není tak malá. Tato Nano Cube pojme 60 litrů - ideální množství vody pro začátečníky. Menší akvária jsou trochu zranitelnější, protože menší množství vody tolik nepufruje, ale zde již máte velmi slušně rozjetou nádrž. Nano Cube je ideální pro chov krevetek a zakrslých krabů a i jedna betta se zde bude cítit jako doma.

V kompletní sadě obdržíte

V Dennerle Nano Cube Complete Style LED 5.0 máme vše, co je našemu srdci nejblíže. Tato kompletní sada obsahuje: (Nano Corner Filter XL) filtr, který zajišťuje zdravou a čistou vodu a ve kterém se mohou usadit užitečné filtrační bakterie a rozložit znečištění vody. Zároveň Nano Corner Filter, který je bezpečný pro krevety a účinný, s dlouhou životností mezi nutnými čištěními. I když se do filtrační komory dostanou malé krevetky, nemají šanci dostat se k filtračnímu kolečku. Jednoduše jej otevřete a dostanete je bezpečně ven. Sada Nano Cube Complete Style se navíc dodává s Style LED L. S tímto osvětlením poskytnete i náročnějším akvarijním rostlinám dostatek světla, aby mohly zdravě, bujně a krásně růst. Součástí sady je také Scaper's Back. Poskytuje správnou kulisu pro Vaše akvarijní rostliny a živočichy a umožňuje jejich barvám skutečně zazářit. Kompletní sada obsahuje také substrát: s 6 kg Sulawesi Black štěrku pro garnáty a DeponitMix živného substrátu. Nabízí tak nejen rostlinám dobrý základ. V sadě najdete také pěnovou podložku (ta je důležitá, protože i ta nejmenší zrnka písku pod sklem mohou způsobit jeho prasknutí; pěna vyrovnává tlak a zároveň izoluje směrem dolů) a krycí desku, která snižuje odpařování a zabraňuje vyskakování živočichů.

Co ještě potřebuji?

Tato kompletní sada obsahuje v podstatě vše, co potřebujete, abyste mohli ihned začít. Potřebujete ještě: případně časovač pro světlo, rostliny, akvarijní dekoraci (tj. kořeny a/nebo kameny - tzv. tvrdý povrch) a samozřejmě vodu. Živočichy zatím ne, ty přijdou na řadu později. Podívejte se na obrázky a získejte zatím nápady na budoucí uspořádání - to je úplně první krok.

Kde by mělo být akvárium umístěno?

Příliš mnoho světla může způsobit rozkvět řas a přímé sluneční světlo vodu poměrně dost zahřívá. Z těchto důvodů by Vaše nové akvárium rozhodně nemělo být umístěno přímo u okna, ale spíše v místnosti. Je praktické, pokud je v blízkosti elektrická zásuvka - filtry a světla potřebují elektřinu. Přímo před topením dochází k vyššímu odpařování vody, což samo o sobě není na škodu - jen ji musíte čas od času doplnit. Pokud si nejste jisti statikou, měli byste akvárium umístit v blízkosti nosné zdi a v případě pochybností se poradit se statikem - ne teď kvůli Nanocube, ale možná by některý ze čtenářů chtěl zřídit větší nádrž.

Před zřízením

První, co nyní uděláte, je připevnění fólie na zadní stěnu. To je nejlepší udělat, když je nádrž ještě prázdná, protože pak ji můžete položit na přední sklo (nezapomeňte pod něj dát ručník nebo pěnovou podložku, aby nedošlo k poškrábání). Fólie drží přilnavostí a neobsahuje ftaláty. Nestříhejte ji, to uděláte později, až bude vše na svém místě. Tenká vrstva vody na zadní stěně při aplikaci fólie velmi pomáhá, proto nejprve krátce navlhčete vnější stranu zadního okna. Pak začněte v jednom rohu a fólii přiložte. Rovnoměrně ji rozetřete, aby nevznikaly vzduchové bubliny. Nepodařilo se Vám to napoprvé? Žádný problém - protože se zde nepoužívá žádné lepidlo, můžete fólii jednoduše odlepit a zkusit to znovu. Možná budete potřebovat trochu cviku, ale pak to bude vypadat opravdu dobře. Jakmile je fólie na svém místě, přejeďte řezacím nožem po okraji skla a dokonale ji ořízněte.

Instalace

Našli jste správné místo? Pak umístěte pěnovou podložku správnou stranou nahoru a položte na ni prázdnou Cube (nyní již s fólií na zadní straně).

Teď už můžete opravdu začít! Nejprve umístěte filtr do jednoho ze zadních rohů. Dost akvaristů s láskou vyzdobilo své akvárium - aby později zjistili, že zapomněli na filtr a museli vše přestavět znovu, protože filtr neměl místo. Filtr ještě nezapojujte do zásuvky!

Struktura dna

Už máte zhruba promyšleno, kde by měly být rostliny umístěny? Velmi dobře. Na těchto místech naplňte živné médium Deponit. Dbejte na to, abyste vždy ponechali prostor k bočním okénkům - jinak později uvidíte světlou vrstvu živného média, která není nutná. Poté rozprostřete první vrstvy krystalického křemenného štěrku v zadních rozích a začněte budovat terénní úpravy. Umístěte největší kameny nebo kořeny a při jejich umísťování je zasypte štěrkem. Nyní rozprostřete štěrk i v přední části. Dbejte na to, aby se substrát směrem dozadu zvedal - tím získáte mnohem lepší perspektivu a Vaše uspořádání bude vypadat mnohem hlubší, než kdyby vše leželo jen na rovině.

Připravte rostliny

Když jsou kořeny, kameny a substrát na svém místě můžete sázet. Předtím byste však měli rostliny připravit. Rostliny v květináčích je třeba vyjmout, odstranit kamennou vlnu u kořenů a rostliny rozdělit na menší části. Do akvária by se mělo dostat co nejméně kamenné vlny. Poté zkraťte kořeny asi na 2-3 cm, aby měly podnět k dobrému přímému rozvětvení. U kmenových rostlin si můžete ušetřit tahanice a jednoduše je odříznout nad květináčem (který pak vyhodíte). Jednotlivé stonky poměrně rychle znovu vyrostou, kořeny, jakmile je vložíte na dno akvária. Pokud jste se rozhodli InVitro pěstovat rostliny v květináči s víkem, je to ještě jednodušší - stačí opláchnout živnou tekutinu a rostliny rozdělit na menší kousky. Poté navlhčete kuchyňskou utěrku nebo několik kousků Zewa a opatrně jimi rostliny přikryjte, abyste zabránili jejich uvadnutí.

Osazení

Nejjednodušší způsob, jak sázet rostliny, je použít dlouhou sázecí pinzetu. Nejjednodušší je zalít je trochou vody, dokud není půda v přední části jen tak tak zakrytá. Substrát se může při napouštění promíchat, proto tomu předejděte tím, že do akvária vložíte fólii nebo papír a vodu naléváte velmi pomalu. Nyní je čas na přední rostliny - zde je nejlepší použít krátkověké akvarijní rostliny - Marsilea, Micranthemum callitrichoides nebo Glossostigma. Byla by škoda, kdyby v přední části byly vysoké rostliny, které by zakrývaly přední sklo a Vy byste se mohli dívat jen na zelenou plochu.

Když jsou rostliny v popředí na svém místě, přidejte k základně ke kořenům trochu štěrku, aby vše dobře drželo, a přidejte trochu vody, dokud nebude středová část mírně ponořená. Na hardscape opět položte papír nebo fólii, abyste jej ochránili. Nyní přišel čas na středovou půdu. Velmi oblíbené jsou zde například Cryptocorynen. Můžete je velmi pěkně použít k podsadbě hrazdy. Svůj hardscape můžete také osázet mechy nebo Bucephalandra či Anubias - klasicky přivázané nějakou nití nebo - mnohem jednodušeji - upevněné několika kapkami superlepidla. Nebojte se, superlepidlo na bázi kyanoakrylátu není pro pozdější obyvatele akvária toxické! Po zasazení středu zopakujte hru s vodou.

Na pozadí umístěte vyšší akvarijní rostliny, jako jsou Vallisneria nebo např. Rotala rotundifolia.

Hotovo

Líbí se Vám to? Pak vložte papír nebo fólii do akvária naposledy a naplňte ho celé vodou. Nyní vložte filtr a nainstalujte světlo. Nejprve nastavte časovač na krátkou dobu osvětlení 6-8 hodin - nové rostliny potřebují čas na přizpůsobení a zatím nerostou rychle. Pokud použijete hodně světla, přinesete si domů řasový mor, proto zpočátku používejte světla jen málo. Až rostliny začnou růst, můžete dobu osvětlení postupně prodloužit na 10-12 hodin.

Doba rozběhu

Vaše akvárium by nyní mělo běžet několik týdnů bez živočichů - tak se může nastolit biologická rovnováha. Můžete si pomoci přípravky, jako je Aquarium Starter Rapid od společnosti Dennerle, který okamžitě zavede potřebné mikroorganismy. V tomto případě můžete první šneky zavést již po několika dnech, zbytky použít a nastartovat biologický systém. Pokud Váš test vody (například WaterTest 6v1 od společnosti Dennerle) ukáže, že v akvarijní vodě nejsou žádné dusitany, můžete akvárium postupně zarybnit.

Přejeme Vám hodně zábavy s Vaším novým akváriem!

Váš Chris Luckhaup