Péče o vodu

Péče o vodu

Jak se starat o akvárium a jakou roli hraje péče o vodu?

Péče o vodu v akváriu hraje nesmírně důležitou roli - vždyť voda je prostředím, ve kterém se musí pohybovat všichni živí tvorové v akváriu, ať už jsou to ryby, krevety, raci, šneci nebo jiní bezobratlí, akvarijní rostliny a - abychom nezapomněli - užitečné mikroorganismy, které se starají o organickou zátěž a které nejen mineralizují zbytky potravy a zpřístupňují je rostlinám, ale také odstraňují z vody škodlivé látky, jako jsou dusitany a amoniak. Základem dobré péče o vodu je proto dobře fungující akvarijní filtr. "Dobré" bakterie se vyskytují nejen zde, ale na všech površích pod vodou - ve filtru se však vyskytují ve zvláště vysoké populační hustotě, protože zde jsou pro ně optimální podmínky: vhodná velká plocha k osídlení, stále čerstvá voda bohatá na kyslík a stálý přísun živin, které mohou metabolizovat.

Pro malá akvária je dobrou volbou rohový filtr Dennerle, pro větší akvária filtr Scapers' Flow Hangon.

Jak se tyto prospěšné bakterie dostanou do akvária? Nitrifikátory jsou vlastně půdní bakterie, které mohou přežít ve vodě - pokud mají dostatek kyslíku. Proto se ve vzduchu vždy vyskytují bakterie, které se víří jako prach se suchou půdou. Teoreticky by stačilo nechat akvárium chvíli otevřené a potřebné bakterie by přišly "samy" s prachem. Další možností by bylo vtlačit do čerstvě založené nádrže filtrační kal z běžícího akvária - nebo do nového akvária přinést vybavení či rostliny z běžících nádrží. Nevýhodou těchto metod je, že se musíte spoléhat na náhodu a nikdy si nemůžete být jisti, že se do akvária skutečně dostanou bakterie, které jsou nejlépe přizpůsobené panujícím podmínkám. V každém akváriu se z nejrůznějších druhů bakterií vytvoří vlastní individuální bakteriální flóra, která nemusí stejně dobře fungovat v dalším systému.

Proto je lepší použít vysoce účinný bakteriální startér, jako je Dennerle Aquarium Starter Rapid, aby se do akvária dostaly různé druhy bakterií, z nichž se pak vykrystalizuje přesně ta konstelace, která nejlépe vyhovuje tomuto akváriu a tomuto biologickému systému. Dalším důležitým aspektem je zde druhá složka, bakteriální booster. Tento živný roztok zajišťuje dokonalý start, protože umožňuje bakteriím, aby se ihned řádně usadily. To znamená, že akvárium lze v případě nouze zásobit mnohem rychleji a není potřeba šest týdnů stání, než se systém řádně zaběhne. Pro udržení bakteriální populace v zaběhnutém akváriu má smysl přeočkování při každém čištění filtru, po léčbě léky nebo také v případě problémů, jako je nadměrná tvorba mulmu nebo nestabilní hodnoty vody (zejména při stoupající hodnotě dusitanů).

I v běžících akváriích se může stát, že se změní podmínky a populace bakterií pak již není 100% vhodná! Přeočkování se nejlépe provádí pomocí přípravku Bio BactoElixier od Dennerle. Ampule poskytují optimální podporu filtračním bakteriím v běžícím akváriu. BactoElixier FB7 navíc poskytuje vyváženou smíšenou kulturu prospěšných bakterií a obnovuje složení populace mikroorganismů. Podporuje tvorbu biofilmů, což je zvláště prospěšné v akváriích s krevetami, šneky nebo dokonce Silurus glanis. Biofilmy jsou velmi důležitou součástí jejich denní stravy a poskytují živočichům potřebné bílkoviny. Pomocí přípravku BactoElixier FB7 můžete tyto biofilmy doplňovat a regenerovat.

Jak rozpoznáte možné problémy

Určité informace by Vám měly poskytnout hodnoty vody. Výrazné změny obvykle vyžadují zásah. Pomocí testovacích proužků WaterTest 6in1 od Dennerle můžete na první pohled zaznamenat šest nejdůležitějších hodnot vody v akváriu - pH, uhličitanovou tvrdost (KH), celkovou tvrdost (GH), hodnotu dusičnanů (NO3), hodnotu dusitanů (NO2) a chlor (Cl).

Zde můžete okamžitě zasáhnout, pokud se něco vyvíjí špatným směrem.

Uhličitanové tvrdosti v akváriu záhadně ubývá?

Mohou to způsobit metabolické procesy bakterií ve filtru, ale také akvarijní šneci mohou z vody čerpat velké množství uhličitanové tvrdosti, protože potřebují vápno pro své ulity. Pomocí KH+ Elixier od Dennerle můžete zabránit poklesu a zásobit své akvarijní živočichy a zejména šneky životně důležitým vápníkem. Můžete tak cíleně zvýšit uhličitanovou tvrdost a přizpůsobit ji potřebám svých obyvatel akvária.

Clear Water Elixier od Dennerle váže zákal vody a nepříjemné pachy - tento přípravek může být v akváriu také velmi užitečný, zejména pro akvaristy nebo jiné osoby, pro které je čistá voda v akváriu důležitá. Částice zeolitu přitahují znečištění jako malé magnety. Po přidání zpočátku vodu opravdu silně zakalí, ale pak se ve filtru usadí a zanechají po sobě křišťálově čistou vodu.

Voda z kohoutku není akvarijní voda!

Ve vodárnách se upravuje tak, aby byla bezpečná pro lidi, ale přitom ztrácí některé vlastnosti, které by mohly prospívat rybám a bezobratlým a samozřejmě i vodním rostlinám v akváriu, a přidávají se do ní další látky (např. chlor nebo polyfosfáty), které mohou akvarijním živočichům dokonce škodit.

Pokud tedy k plnění akvária používáte vodu z vodovodu, měli byste vyměňovanou vodu ošetřit s Aqua Elixier od Dennerle, abyste odstranili případné toxiny, jako jsou měď nebo chlor. Účinné látky, které vodárna z vody odfiltruje jako nežádoucí, ale ve skutečnosti je ryby a bezobratlí naléhavě potřebují, můžete tímto přípravkem do vody opět přidat. Obsahuje také ochranné kolodium, který pečuje o žábry, ploutve a zejména sliznici ryb a chrání je před agresivní vodou. Vital Elixier obsahuje také látky, jako jsou vitamíny a stopové prvky, které v pitné vodě chybí nebo jsou přítomny v nesprávném složení a jsou v akváriu naléhavě potřebné. Pomocí této přísady do vody můžete předcházet nemocem, které mohou být způsobeny nedostatkem stopových prvků u živočichů a rostlin v akváriu. Společnost Dennerle vyvinula Nano Crusta Mineral speciálně pro bezobratlé živočichy a zejména pro krevety v akváriu, kterým dodává směs minerálů a stopových prvků speciálně přizpůsobenou jejich potřebám a zajišťuje jejich kondici.

Přejeme Vám hodně zábavy s Vaším novým akváriem!

Váš Chris Luckhaup