Aquascaping

Aquascaping

Aquascaping jako inspirace

Co je to aquascaping?

V aquascapingu - ještě více než v akvaristice obecně - je zdrojem inspirace příroda. Takashi Amano se svými přírodními akvárii stál v čele. Zde se však člověk neorientuje tolik na podvodní krajiny, ale čerpá nápady i z "normálních" krajin nad vodou. Název aquascaping je odvozen z anglického termínu "landscape" a latinského slova pro vodu, aqua - jde tedy doslova o krajinu pod vodou.

Styly aquascapingu

Existují zde velmi rozdílné styly, ale všechny mají za vzor přírodní krajiny. Aquascaping je umělecká forma akvaristiky inspirovaná přírodou. Existují uspořádání džungle, v nichž jsou kořeny akvária dovedně přeměněny na stromy džungle, ale také travnaté krajiny (zvané iwagumi), v nichž je použito pouze nízké pokrytí substrátem a uspořádání je jinak navrženo s kameny různých velikostí. V iwagumi se s oblibou používá lichý počet kamenů a nápadně větší hlavní kámen, který dodává uspořádání vizuální harmonii. Existují také lesní scény a detailní akvarely, v nichž je ve skalní stěně inscenován pouze mechem porostlý kořen nebo zarostlý pařez. Můžete vytvořit horskou krajinu s akvarelovými kameny, kaňon s akvarelovými kameny, hromadu dřeva, skrz kterou sporadicky prorůstá kapradí a mech... fantazii se zde opravdu meze nekladou!

Zdroje inspirace

Aquascapeři nacházejí inspiraci v přírodě - při výletech nebo procházkách mají oči otevřené, ale samozřejmě se dívají i na dokumentární filmy o exotických krajinách. Z těchto dojmů se v hlavě aquascaperů vyvíjí nápad. Na detailech vlastně nezáleží - nikdo přece neví, podle kterého originálu jste návrh vytvořili.

Akvárium - aneb Scaper's Tank

Speciálně pro aquascapery má např. značka Dennerle v nabídce elegantní Scaper's Tank. Tato nádrž nabízí v porovnání s výškou větší plochu dna než Nano Cube, což značně usnadňuje design a ponechává větší prostor pro kreativitu. Stylová nádrž Scaper's Tank je k dispozici ve verzi s objemem 35 litrů (40 x 32 x 28 cm) a s objemem 55 litrů (45 x34 x 36 cm). Jednou z nich je sada Nano Scaper's Tank, která obsahuje samotné akvárium, krycí sklo a tepelně izolační podstavec. Kompletní sada Scaper's Tank Basic LED obsahuje také vhodně dimenzovaný filtr a velmi elegantní, minimalistické LED osvětlení, které poskytuje dostatek světla i pro náročné rostliny. Scaper's Tank s velkou plochou základny je vhodný i pro chov garnátů a zejména malých aků!

(Produkty budou do nabídky přidávány postupně.)

Příslušenství - zadní deska

Pro Scaper's Tank je k dispozici černá zadní deska, která drží díky adhezi, takže není potřeba žádné lepidlo. Jednoduše položte akvárium na přední sklo (prosím na ručník nebo podobnou podložku, aby nedošlo k poškrábání), nastříkejte trochu vody na vnější stranu zadní stěny a pomalu umístěte fólii. U velkého akvária pak spodní 3 cm zadní stěny nejsou pokryty fólií - v nastaveném akváriu to později neuvidíte.

Struktura dna

Zásadně aktivní půdy jsou pro rostliny v akváriích velmi oblíbené. Dennerle nabízí Scaper's Soil speciálně pro tento typ osázených akvárií. Aktivní půda ukládá živiny a změkčuje vodu. Díky tomu rostliny mnohem lépe využívají živiny. Speciální substrátové hnojivo zde již není nutné.

Běžně se substrát nechává stoupat směrem dozadu, aby se v akváriu vytvořil pěkný hloubkový efekt. Substrát, který se svažuje dozadu, působí zajímavě a prostorově, takže akvárium vypadá mnohem větší. Strmé svahy mohou časem začít klouzat, a tak se vyrovnávat. Tomu lze do jisté míry zabránit podepřením a zpevněním svahů kameny a vysazením půdních krytin. Kořenový systém také udržuje substrát na místě.

Nádherné akcenty nebo kontrasty v neosázených částech akvária můžete samozřejmě vytvořit také pomocí písku nebo skvělých Plantahunter Natural Pebbles od Dennerle - díky tomu bude uspořádání mnohem přirozenější a zajímavější! S hrubým štěrkem nebo světlým pískem můžete navrhnout cestičky nebo potůčky a dodat akvarelu ještě větší dynamiku.

Vybavení - Hardscape

Kameny a/nebo kořeny se nazývají hardscape. Tvoří kostru vodní krajiny. Tyto materiály jsou pro aquascaping mnohem důležitější, jsou nedílnou součástí celkového uměleckého díla a v žádném případě nejsou jen hezkým detailem, jako například v holandském akváriu, kde hlavní roli hrají rostliny a kořeny se přidávají jen v případě potřeby. V aquascapingu jsou naopak kořeny a kameny superdůležité!

Hardcape je částečně osázen mechem nebo kapradinami. Na jedné straně to vypadá přirozeně, na druhé straně jím můžete opticky vylepšit spíše nevzhledné kousky a skrýt přechody. Pokud nejsou kořeny příliš stabilní, můžete je podepřít například kameny a pak je poněkud skrýt středně vysokými rostlinami.

Zařízení - rostliny

V aquascapingu samozřejmě nesmí chybět skutečné rostliny - zde kromě již zmíněných rostlin, jako jsou kapradiny, mechy, anubie a bucefalandra, hrají důležitou roli i rostliny, které vedou stinnou existenci: obvykle velmi důležité jsou půdní pokryvy v popředí. Zejména v designu Iwagumi nejsou použity vůbec žádné jiné rostliny! Půdopokryvné rostliny, jako je oblíbená Glossostigma nebo Micranthemum callitrichoides, potřebují dobrý přísun světla a živin, aby rostly pěkně hustě a zůstaly nízké. Poněkud méně náročná, ale neméně hezká je Marsilea quadrifolia, která si také velmi dobře poradí s ne zcela intenzivním osvětlením.

V akváriu je vhodné nechat rostliny růst směrem dozadu - vysoké rostliny ve středu nebo dokonce v popředí akvária by byly zcela zbytečné, protože by zcela zakrývaly výhled na vybavení, proto se vysoko rostoucí rostliny umisťují směrem dozadu. Středně velké rostliny, jako jsou kapradiny, Cryptocorynen, Anubias nebo Lagenandra, se umisťují do středu. Obvykle snesou trochu více stínu a mohou dobře růst.

Vysokokmenné rostliny se naopak umisťují do pozadí, kde tvoří krásnou kulisu přírodní krajiny a mohou vypadat i jako les.

Akvarijní technika - regulační topení

Většina akvarijních rostlin pochází z tropů a nemá příliš ráda studenou vodu. Ideální je teplota 22-25 °C.

Vhodný pro malé objemy vody v nádrži Scaper's Tank je nerozbitný energeticky účinný regulační ohřívač od společnosti Dennerle, který je pouze 9 mm silný a nezabere mnoho místa. Díky tmavé barvě je malé topné těleso velmi nenápadné, což je v akváriu výhoda. Ohřívač je elektronicky chráněn proti přehřátí a proti chodu na sucho a je vyroben v EU.

Aquarium Technology - Batohový filtr

Nechce se vám Nano rohový filtr vůbec vejít do rozložení? Je to pochopitelné. Pro Scaper's Tank proto Dennerle nabízí Scaper's Flow, připojený filtr s nastavitelnou Lily Pipe jako výstup filtru. Tato trubka ve tvaru květiny je nejen mimořádně hezká, ale také vytváří velmi pěkně rozložený průtok. V závislosti na nastavení může být dokonce použita k vytvoření malého víru na hladině vody, který velmi účinně odstraňuje existující vodní kámen a malé plovoucí částice. Při závěrečném fotografování akvária se filtr z batohu jednoduše vyndá a prezentuje se tak hotová nádrž. Filtrační materiál je již součástí tohoto závěsného filtru: součástí balení je předfiltrační houba, jemná filtrační podložka a vysoce účinný biofiltrační materiál. Tímto způsobem se voda čistí mechanicky i biologicky.

Příslušenství - Nano Bio CO2

Rostliny potřebují k růstu uhlík, ale běžné systémy CO2 se Vám zdají pro Scaper's Tank poněkud předimenzované? Jste začátečník v aquascapingu a rádi byste poprvé vyzkoušeli CO2? Dennerle nabízí biologicky fungující Nano Bio CO2 pro akvária do 60 litrů. Dodává CO2 rovnoměrně v jemných bublinkách po dobu 30 dnů a jednoduše se připojuje k rohovému filtru Nano. Na nádrži Scaper's Tank můžete samozřejmě provozovat i tlakové plynové systémy CO2 Dennerle se všemi výhodami, které takový systém nabízí.

Rozložení

Rostliny jsou rozmístěny v malých skupinkách nebo keřících tak, aby vypadaly krásně. Je skvělé, když se skupiny rostlin opakují ve větších či menších rozměrech na jiném místě - takže pokud například z rostlin Rotala vytvoříte větší keř úplně vlevo, má smysl stejnou rostlinu přenést znovu do pravé části akvária, ale tentokrát jako o něco menší keřík.

Výjimka: rostliny v popředí můžete také promíchat, například tak, že mezi kulaté listy rostliny Eleocharis acicularis umístíte kousek Glosso s jejími listy - vypadá to mnohem přirozeněji.

Krásný kořen nebo velký kámen může být také skvělým vizuálním středobodem

Tyto prvky se však obvykle neumisťují přímo doprostřed akvária - vypadalo by to velmi nepřirozeně. Uspořádání bude lepší a harmoničtější, pokud bude optické těžiště trochu posunuto od středu doleva nebo doprava - v souladu se zlatým řezem, který akvárium rozděluje zhruba v poměru délky 2:1. V případě, že je akvárium rozděleno na dvě části, je třeba se zaměřit na jeho délku. Například u 45 cm dlouhého akvária Scapers' Tank byste rostlinu nebo kořen umístili asi 15 cm od pravého nebo levého okraje a u 40 cm dlouhého akvária Scapers' Tank asi 13 cm.

Hnojení rostlin

V akváriu se silným osvětlením (nezapomeňte - rostliny v popředí ho potřebují!) a s CO2 rostliny přirozeně potřebují řádnou výživu. Nedostatek živin může vést k napadení řasami, a proto společnost Dennerle vyvinula koncept hnojiva speciálně pro aquascaping. S vysoce účinným hnojivem Scapers' Green dodáte rostlinám dostatek živin i za těchto podmínek. Řasy tak nemají šanci.

Obruba

Vzhledem k vysokému přísunu živin se Pleoticus muelleri nedoporučují bez omezení - například Caridina cf. cantonensis a Caridina cf. cantonensis nemají rády vodu s tak vysokým obsahem živin. Co se rozhodně osvědčí, jsou Neocaridina. Ve větších akváriích můžete chovat i ryby, jejichž nároky odpovídají podmínkám Aquascape (měkká voda a nepříliš vysoké teploty). Proti vznikajícím řasám je dobré použít několik vodních plžů, pokud se v akváriu vyvinul dostatečný porost - Vittina spec., Neritina spec. a Clithon sp. jsou vynikajícími hubiteli řas.

Péče

Aquascaing vyžaduje o něco více péče než "normální" akvária 08/15, protože rostlinám se zde přirozeně daří za velmi dobrých růstových podmínek. Ale nebojte se, pravidelné zastřihávání nejenže rostlinám dodává super bujný vzhled, ale je téměř meditativní a může být i malým odpočinkem od každodenního života!

Každodenní práce: živočichové (pokud nějací jsou) se nakrmí a prohlédnou, zda nevykazují nějaké zdravotní problémy. Rostliny se denně přihnojují hnojivem, kontroluje se, zda filtr funguje bez problémů, stejně jako přívod CO2.

Týdenní práce: U silně hnojených nádrží doporučujeme týdenní výměnu vody v rozsahu přibližně 50 %. Za tímto účelem vypusťte přibližně polovinu vody z akvária a nahraďte ji čerstvou vodou. Při této příležitosti můžete také vyčistit sklo akvária - i když to tak nevypadá, na skle je vždy určité množství povlaku. Pokud je opravdu vidět je lepší jej jednou týdně ošetřit pomocí Dennerle Nano Alginator a vyhnout se zbytečnému stresu.

Při výměně vody můžete rostliny také ostříhat a odstranit staré nebo zažloutlé listy

Můžete také přesadit mechy a možná i trochu vysát substrát pomocí mulčovacího zvonu - to se doporučuje zejména v případě, že máte v akváriu světlejší písečné plochy.

Příležitostné práce: když se průtok filtrem znatelně sníží, měli byste filtrační média dobře propláchnout pod tekoucí vodou, abyste odstranili nečistoty.

Nic víc k tomu není třeba dodávat. Nyní se bavte při modelování a realizaci svých tvůrčích nápadů ve své malé miniaturní krajině.

Přejeme Vám spoustu zábavy s Vaším novým akváriem!

Váš Chris Luckhaup