Úprava vody

Úprava vody

Úprava vody pro okrasné ryby

Ne každá voda z kohoutku je stejná, a pokud funguje dobře v jednom akváriu, neznamená to, že bude stejně dobře fungovat i v jiném akváriu v jiné oblasti.

Jaké hodnoty vody potřebují moji akvarijní živočichové?

Ne každá ryba/živočich snáší každou vodu, například u bezobratlých, jako jsou krevetky, se špatné hodnoty vody v akváriu rychle stanou opravdu kritickými. Tvrdost vody zde není jediným faktorem, ale také například dusičnany nebo fosforečnany. V některých oblastech je pravidelně dosahováno maximální hodnoty 50 mg/l dusičnanů, což může u citlivých krevetek vést k problémům a dokonce k úhynu. Sulawesi dokonce potřebují vodu s velmi speciálním složením, aby byly schopny přežít. Tvrdou vodu však nemají rády ani akvarijní rybky Diskus, a jiné, například pestrobarevné cichlidy z afrických jezer v údolí Tanganiky a Malawi, by opět neměly být chovány v kyselé měkké vodě. Pro chov mnoha trnobřiších (Characiformes) je měkká voda také naprosto nezbytná, i když je možné je chovat v tvrdší vodě, jako je tomu v případě Neonky červené (Paracheirodon axelrodi).

Přizpůsobte vodu rybám a ne naopak!

I když ryby nebo krevety tvrdší vodu prostě snášejí, měli byste si položit otázku, zda opravdu musíte měkkovodní živočichy nutit do tvrdé vody, když existuje jiná možnost. Samozřejmě se při výběru akvarijních živočichů můžete jednoduše omezit na ty, co si dobře rozumí s uvedenými hodnotami vody, ale stejně snadno můžete vodu přizpůsobit i krevetám. To je velmi snadné s osmotickou vodou a vhodnou minerální solí.

Toxiny ve vodě z kohoutku!

I když jsou hodnoty, které můžeme naměřit ve vodě z kohoutku, vyhovující, stále existuje mnoho dalších faktorů, které se mohou stát také nebezpečnými: například chlór přidaný do vody z vodovodu je v případě bakteriálního znečištění pro naše akvarijní živočichy naprosto smrtící. Krevety zabíjí během několika sekund a ryby může také vážně poškodit, a dokonce i zabít. Těžké kovy, jako je měď rozpuštěná ze starých vodovodních trubek, jsou pro krevety také smrtelně jedovaté. Fungovalo to ve vodovodní vodě dobře po celá léta? Bohužel to není žádná záruka, může se to stát kdykoliv, i při dezinfekci vody chlorem nebo stříbrem (často i bez varování). Pro člověka naprosto neškodné, pro krevety smrtící. Někdy se do vody z vodovodu přidávají obávané polyfosforečnany, které mohou vést dokonce k zastavení rozmnožování ryb a k výskytu plísní při tření. Mohou také vyvolat zamoření řasami. Z tohoto důvodu se mnoho zodpovědných akvaristů rozhoduje pro úpravu vody a použití osmózního systému.

Úprava vody a užitek pro obyvatele akvária

V akváriu má smysl používat i vodu upravenou osmózou avšak závisí na řadě faktorů. Nakonec se každý akvarista musí sám rozhodnout, zda je úprava vody nezbytně nutná pro méně citlivé Neocaridina, nebo pro odolnější ryby. Do jisté míry to samozřejmě závisí na kvalitě vody. Mnozí majitelé akvárií však mají zkušenosti s tím, že i jejich robustnějším akvarijním živočichům se v upravené osmotické vodě najednou dařilo mnohem lépe, lépe jedli, měli krásnější barvy, lépe se rozmnožovali a celkově se zdáli být zdravější a spokojenější.

Jak funguje osmóza?

Osmotické zařízení je vybaveno membránou, která propouští drobné molekuly vody, ale nic jiného. Proto je zde získaná voda velmi čistá. Dennerle Osmose Professional 190 má maximální výkon 190 l za den (při 25° a tlaku 4,1 bar). Poměr osmotické a zbytkové vody je 1:2,5 - 1:4 (v závislosti na teplotě a tlaku vody). Tento systém je vybaven proplachovacím ventilem pro zvýšení životnosti membrány a nepřetržitého výkonu odstraněním usazenin na membráně snižujících výkon. Pokud potřebujete méně osmotické vody, může být pro vás správnou volbou systém Osmose Compact 130 s maximálním výkonem 130 l za den (při teplotě 25° a tlaku 4,1 bar). I zde je poměr osmózní a zbytkové vody 1:2,5 - 1:4 (v závislosti na teplotě a tlaku vody). Malý tip: odpadní vodu z osmózy můžete použít například k zalévání květin.

Lze osmózní vodu použít jen tak?

Osmotická voda je vysoce čistá voda, tj. neobsahuje žádné minerály a její vodivost se blíží nule. Pro hodnotu pH neexistuje vůbec žádný pufr, tj. hodnota pH se pohybuje jako na kolotoči - podle toho, zda je ve vodě rozpuštěn CO2 ze vzduchu, může spěchat do nečekaných hloubek nebo prudce stoupat. Čistá osmotická voda proto není vhodná pro akvarijní živočichy. Existují však přípravky, které lze použít k vytvoření přesně takových hodnot vody, jaké živočichové potřebují: minerální soli. Totéž samozřejmě platí pro deionizovanou vodu a dešťovou nebo velmi měkkou pramenitou vodu.

Pomoc, existuje tolik minerálních solí - kterou mám použít?

Pokud chováte v akváriu tropické ryby a rostliny, je pro většinu druhů ideální Osmose ReMineral+ od Dennerle. Zvyšuje celkovou tvrdost a uhličitanovou tvrdost v dobrém poměru a stabilizuje hodnotu pH. Jedna dávkovací lžička zvýší celkovou tvrdost o 2 stupně a uhličitanovou tvrdost o 1,3 stupně. To odpovídá hodnotě vodivosti 140 µS/cm. Zde jednoduše přidáte tolik soli, kolik Vaše ryby potřebují. Pokud chcete chovat krevety, měli byste nejprve zjistit, jaké druhy chcete mít. Neocaridiny mají potíže ve velmi měkké vodě, potřebují spíše tvrdší vodu s určitou uhličitanovou tvrdostí. Toho můžete dosáhnout pomocí soli ShrimpKing GH+/KH+. Jedna odměrka ztvrdí 40 litrů vody na GH 6-8 a KH asi 3-4 - ideální pro krevety, které preferují tvrdší vodu s určitou uhličitanovou tvrdostí. Caridina cf. cantonensis a další krevety z měkké vody, jako jsou Caridina breviata, které jsou chovány na aktivní půdě, naopak uhličitanovou tvrdost vůbec nemají rády a aktivní půda by se také rychle nasytila stávajícím KH. Proto společnost Dennerle nabízí sůl ShrimpKing Bee Salt, která snižuje hodnotu pH na 6 až 6,5 %. Jedna odměrka dává celkovou tvrdost 5 až 6 stupňů, zatímco uhličitanovou tvrdost vůbec nezvyšuje. Vodivost je pak přibližně 250 až 280 mikrosiemens.

Pro specialisty na krevety, velké červené Caridina pareparensis parvidentata, nelze použít běžnou vodu z kohoutku. Jsou zvyklé na velmi speciální vodu ze své domoviny a v akváriu potřebují také extra péči. Pomocí soli ShrimpKing Sulawesi Salt můžete osmotickou vodu upravit na hodnotu pH 7,8 až 8,5 a zvýšit celkovou tvrdost i uhličitanovou tvrdost. Tím podpoříte přirozený růst - což je pro malé Caridina pareparensis parvidentata, které nedělají nic jiného, než že celý den krmí své potomky, nezbytné. Jedna hladinová odměrka na 20 litrů vody zvýší celkovou tvrdost na 6 až 7 stupňů a vodivost na 270 až 380 mikrosiemens. Pokud potřebujete zvýšit pouze uhličitanovou tvrdost vody, protože celková tvrdost je ve skutečnosti v pořádku a chcete pouze stabilizovat hodnotu pH, můžete použít tekutý KH+ Elixier od Dennerle. 20 ml na 100 l akvarijní vody zvýší pH o 0,6 stupně a vodivost o 20 mikrosiemens/cm.

Důležité rady pro zacházení s minerálními solemi!

Sůl přidávejte vždy pouze do čerstvé vody a nepřidávejte ji přímo do akvária, abyste zabránili silnému kolísání hodnot vody. To je důležité zejména pro citlivé krevetky! Pokud se oproti očekávání ve vodě nerozpustí všechna sůl, přidejte do akvária složky, které se nerozpustily. Ve filtru se rozpustí o něco později, takže to není problém. Dózu s minerální solí ihned po použití uzavřete, protože sůl nasává vodu ze vzduchu a může se pak špatně srážet. Pak už ji nelze použít.

Další přísady do vody

S Humin Elixier přidáte do akvarijní vody huminové látky, které prakticky všechny sladkovodní ryby znají a mají rády ze svých biotopů. V přírodě prakticky neexistuje vodní útvar, ve kterém by se huminové látky nevyskytovaly. Vznikají při rozkladu organického materiálu. Dříve se předpokládalo, že huminové látky nemají vůbec žádný účinek, ale dnes víme, že mohou významně zlepšit zdravotní stav ryb a vodních bezobratlých, že mohou posilovat sliznice a podporovat krevety při rozmnožování. S Humin Elixier dodáte svým obyvatelům akvária další impuls správným směrem a pomůžete jim zůstat zdravými. Zejména rybám z vod s černou vodou tento přípravek na úpravu vody nesmírně prospívá! Za doplněk huminových látek jsou velmi vděční zejména: Diskus, Pterophyllum, Paracheirodon innesi, ale také mnohé Apistogramma z Jižní Ameriky, Silurus glanis a leoticus muelleri. Dennerle Humin Elixier zvládá úpravu vody i bez hnědého nádechu. S přípravkem Vital Elixier od Dennerle můžete vytvořit zdravé prostředí pro své akvarijní ryby. Obsahuje aloe vera, které pečuje o sliznice, a do akvarijní vody dodáte důležité minerály, které se rychle vyčerpávají. Tímto způsobem můžete předcházet nemocem ryb způsobeným nedostatkem stopových prvků.

Pro krevety a raky je k tomuto účelu určen Nano Crusta Mineral, který obsahuje cenný montmorillonit a přírodní bioaktivní vápník a hořčík. Nejenže váže škodliviny v akvarijní vodě, ale také dodává krabům v akváriu důležité minerály pro stavbu jejich krunýře.

Přejeme Vám hodně zábavy s Vaším novým akváriem!

Váš Chris Luckhaup